el butlleti
 
434
desembre 2009
Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat
 

 

“Fer pessebres és molt bonic perquè pots triar un paisatge que t’agrada i fer-lo”

 


Agrupació Pessebrista de Sant Feliu
Agrupació Pessebrista de Sant Feliu
Agrupació Pessebrista de Sant FeliuAgrupació Pessebrista de Sant Feliu

57a exposició de pessebres
Del 18 de desembre al 10 de gener. Sala d’exposicions de Can Ricart

Opinions

¿Pones el pesebre en tu casa por Navidad?

Carmen Calabuig
"Este año en concreto no he puesto el pesebre porque tengo averías en casa, pero suelo ponerlo cada año. Lo que sí he puesto es un nacimiento y el árbol también."

Irene Asenjo
"Sí, por supuesto que lo he puesto. Siempre lo pongo y el árbol también. Lo hago porque es tradición y también porque acaba de llegar un niño a casa."

Laura Aguilar
"Ahora sí, como he tenido una niña, este va a ser el primer año. Vamos a empezar poco a poco, este año con el nacimiento y luego ya iremos ampliando porque todo vale un ojo de la cara."


L’Anton Martí viu l’esperit del Nadal tot l’any gràcies a la seva vinculació amb l’Agrupació Pessebrista de Sant Feliu, entitat que va crear junt amb d’altres companys el 1952. Als seus 78 anys transmet veritable passió per la construcció de pessebres i diorames utilitzant les pròpies mans, moltes hores i una mica d’imaginació. Desitja que la tradició es mantingui i que l’exposició de pessebres de Sant Feliu segueixi endavant.

Quan es va crear l’Agrupació Pessebrista de Sant Feliu?
Va ser l’any 1952. De fet ja s’havia creat anteriorment cap a l’any 1931 però amb la guerra es va desfer. A l’any 52 formàvem la Junta set persones però també hi havia 5 o 6 socis més que feien pessebres. Actualment som al voltant de 60 socis.

Amb quin propòsit neix?
Abans els pessebres es feien a les cases i la gent del poble tenia el costum de sortir els diumenges i anar picant a les portes per anar-los a veure. Vam pensar que podíem fer una exposició amb tots els pessebres en algun local. La primera exposició de pessebres es va fer al Centre Parroquial el 1952. I ara, des de fa uns quants anys, es fa a Can Ricart.

D’on li va venir l’afició per fer pessebres?
A casa, la meva mare en feia quan jo era ben petit. I un senyor, amic de la família que també s’hi dedicava, em va anar orientant. El primer pessebre el vaig fer quan devia tenir 14 o 15 anys.

Quan comencen a treballar en els pessebres que exposaran?
La veritat és que qui fa pessebres pràcticament ho viu tot l’any però normalment és cap al mes de juny o juliol que comencem. El primer del procés és buscar fotografies o imatges del que es vol representar.

Quantes hores cal dedicar per fer un pessebre?
Uf, moltes hores! Ja no les conto. Per fer el pessebre conjunt que fem entre tots i que té una superfície d’uns 2 m x 2 m, vam començar al juny i anem 3 dies a la setmana, de 16 a 19 h. I encara hem d’acabar sempre corrents!

Quin material s’utilitza?
Guix, escaiola, fustes i plàstics. Ara es fa servir molt el poliespà revestit de guix i sobre la placa de guix es van dibuixant les teulades, portes, finestres... El pessebre no és res més que mirar d’imitar la realitat dintre d’una caixa però trobo que és molt bonic perquè pots triar un paisatge que t’agrada i fer-lo. És un treball manual complet.

Fan algun tipus de formació a qui es vulgui apuntar?
Sí, jo mateix i també d’altres de la Junta fem de mestres. Aquest any hem fet classes a una vintena de nens de l’escola Salvador Espriu al mes de novembre. Vam començar a fer-ho l’any passat i com va tenir èxit ho hem repetit.

Què fan amb els pessebres un cop fets?
Quan els tens fets els guardes. Jo a casa en tinc més de 30 i al taller també n’hi ha uns quants individuals i elements dels pessebres grossos. De vegades també n’hem regalat algun, per exemple a una escola de nens amb discapacitats de Mollerussa.

Com veu la continuïtat de l’Agrupació?
Una mica difícil, la veritat. Ara fa dos anys quan el president era en Lluís Tort i ho deixava pensàvem que s’acabaria però es van implicar l’actual president, el Joan Baeza, el meu fill i d’altres més joves, i vam seguir endavant. Cal gent jove perquè a l’associació hi ha molta feina a part de fer els pessebres.

Aquest Nadal inauguren la 57a exposició de pessebres. Què s’hi podrà veure?
El pessebre gran dedicat a la Roma antiga, una vintena de pessebres individuals i també, com cada any, una mostra de tots els pessebres que ha fet un soci, en aquest cas, el Josep Coca, que els fa tots de fusta.

A Sant Feliu l’exposició de pessebres té molta tradició i la sala sempre és plena de gent, veritat?
Sí, cada any la visiten unes 6.000 persones. La gent hi entra molt, a la canalla els agrada i també als més grans. A més, l’entrada és gratuïta.


Agrupació Pessebrista de Sant Feliu

C/ Vidal i Ribas, 23
Tel. 670 32 23 56
pessebristessantfeliullob@gmail.com



  << anterior