425

maig 2006 Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat
 

  Entrevistem Judit Espert i Carles Galdón
responsables organitzatius de l'esplai Sant Llorenç

 
 
“Intentem ser un espai on els infants rebin uns valors que els ajudin en el
seu desenvolupament com a persones”
 
Aquest mes de maig, l’Esplai Sant Llorenç celebrarà amb dues jornades festives el seu 30è aniversari. A més de l’acte inaugural, que es farà el 19 de maig a les 19 hores amb una penjada del fulard de l’Esplai a la plaça de la Vila, la nit del dissabte 27 tindrà lloc un sopar commemoratiu a la plaça Lluís Companys i un concert amb els Kumbes del Mambo. I el diumenge 28, al llarg del matí, al carrer de Daoíz i Velarde, seu de l’Esplai, hi haurà una gran festa final, amb una xocolatada popular i grups d’animació. Des de la seva seu al barri de Roses - Castellbell, es convida tota la ciutadania a participar en aquests actes festius per celebrar la història, el present i el futur d’una entitat que fa dels jocs, les excursions i les activitats de lleure, una veritable escola de valors per als infants i adolescents de Sant Feliu.
 
 

 
L’Esplai Sant Llorenç és una entitat local d’educació en el lleure. Quin és el projecte formatiu de l’Esplai Sant Llorenç?

Al llarg d’aquests trenta anys d’història, l’Esplai Sant Llorenç sempre ha tingut molt efinits quins eren els seus objectius, quin ideari ens movia, als monitors i responsables, a l’hora de programar les activitats que ofereix l’esplai. Bàsicament, sempre hem intentat ser, a més d’un centre on es pot passar una bona estona, un espai on els infants i els joves rebin una sèrie de valors que els ajudin en el seu desenvolupament com a persones. Aquest objectiu de formar en valors com l’amistat, la companyonia o el foment de la relació amb la natura mitjançant el joc i les activitats de lleure, és un dels aspectes que més defineix la nostra tasca. De fet, aquest objectiu ens marca la pròpia estructura interna de l’esplai, en la qual hi ha uns responsables pedagògics, que són els que s’encarreguen d’aquesta tasca més formativa, i uns responsables d’activitats i monitors, que ens encarreguem de muntar les diferents sortides i jocs que realitzem.


Quanta gent feu possible l’Esplai Sant Llorenç?

La part més important de l’Esplai són els nens i nenes que, amb la seva participació, fan possible que la tasca dels monitors i responsables tingui sentit. Actualment, tenim prop de 150 nens i nenes, amb una tendència que, després de superar un lleuger retrocés en anys anteriors, va a l’alça any rere any.
Després hi ha els monitors...; avui en dia som prop d’una vintena; el cert és que la xifra sol variar, depenent de l’any som més o menys, però sempre al voltant d’aquest número.


Després de trenta anys d’història, quins són els principals reptes de l’Esplai Sant Llorenç?

Pel que fa als objectius principals que ens defineixen, estem molt satisfets de la tasca que ha fet l’Esplai al llarg d’aquests trenta anys. El nostre propòsit de ser, a més d’un centre de lleure per a la infància, una escola de valors humans creiem que s’ha aconseguit, i que s’ha de continuar en aquesta línia. Des de la seva fundació, l’Esplai Sant Llomaig renç ha tingut un ideari molt definit pel que fa a la formació en el lleure, i trenta anys després creiem que encara està vigent. Pel que
fa a aspectes més d’organització interna, a curt termini sí que volem engegar una reforma del nostre local social, que el cert és que se’ns ha quedat una mica petit. Per poder créixer i aplegar més nens i nenes és necessari tenir una seu més gran que ens permeti anar ampliant les activitats que oferim.


La vostra tasca està adreçada principalment als nens i nenes. Com a educadors en el lleure, com veieu la infància actual?

Els infants reflecteixen a petita escala tota la nostra societat. I si ara tenim una societat canviant, també els nens d’avui en dia són molt diferents dels de fa uns anys. Probablement, hi ha un excés de proteccionisme avui en dia amb els nens; volem protegir-los de qualsevol perill, però a vegades amb aquesta actitud també limitem la seva capacitat per aprendre per ells mateixos, la qual cosa fa que probablement siguin menys curiosos i més "adults". Ara, i en termes generals, els adults també demanem als infants moltes responsabilitats, els apuntem a cursos d’idiomes després de l’escola, a informàtica, etc., i a vegades també ens oblidem que aprendre a jugar és una de les assignatures bàsiques per als nens. La nostra tasca consisteix a fomentar aquest aprenentatge lúdic, que també és molt important per als nens, complementant la formació que reben a casa o a l’escola, introduint valors de convivència. En determinades qüestions, com pot ser la sensibilització enfront del fet de la immigració, els esplais estem fent una tasca molt important pel que fa a fomentar entre els infants el respecte i la igualtat entre tots els éssers humans, fet que demostra la funció socialitzadora que fem els esplais.

 

Opinions

Com valores els esplais
santfeliuencs?

Joan Lorenzo
"Crec que totes les entitats que fan educació en el lleure ofereixen a tots els nens i nenes una excel·lent oportunitat d’educar d’una forma pràctica en els valors de respecte a l’altre i a un mateix i en la convivència amb la natura, entre d’altres. Són un complement excel·lent en la formació de futurs ciutadans i ciutadanes."

Xavier Llorella
"M’agraden molt els esplais. És un lloc on a més de jugar et trobes molts amics i passes una bona estona."

Gorka Fernández
"Molt bé. Són uns llocs on t’ho passes molt bé, i quan la família se’n va alguna tarda és un bon pla per passar una estona agradable. I les excursions també estan molt bé..."



  << anterior