422

octubre 2005 Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat
 

 

Presentat el nou Reglament de participació ciutadana i la Mesa Cívica local

 



Acte d'urbanisme participatiu a la plaça de Falguera



Francisco Dorado, regidor de participació.



La Torre del Roser va acollir, el 5 de juliol passat, la primera presentació pública de l'avantprojecte del nou Reglament de participació ciutadana, document que recull els drets ciutadans i l'estructura i funcionament de les diferents eines de participació en l'àmbit municipal. Aquesta presentació obre un procés de consulta ciutadana i incorporació de suggeriments al Reglament, que durarà tot el segon semestre d'aquest 2005 i que es preveu que sigui ratificat pel Ple municipal abans del 2006. Al mateix acte també es va presentar la Mesa Cívica , un organisme nou de participació obert a tothom, que està previst que comenci les seves sessions a partir del setembre.

El Reglament de participació ciutadana va ser creat l'any 1998 amb el consens i la col·laboració de diferents entitats i ciutadans a títol individual, i es va aprovar per unanimitat a la sessió plenària del 23 de juliol de 1998. Després de set anys de vigència, aquest 2005 s'ha iniciat un procés de revisió del Reglament existent, de cara a actualitzar-lo i incorporar-hi nous drets i capítols. La principal novetat d'aquest avantprojecte respecte al text precedent és un reconeixement i una ampliació efectiva dels drets de la ciutadania, que s'amplien dels quatre anteriors (drets a la informació, a la participació, a la proposta i a la intervenció en els plens i consells territorials) als deu actuals (a més dels abans esmentats, drets d'audiència, d'iniciativa ciutadana, de consulta popular o referèndum, de foment de les associacions ciutadanes, de presentació de queixes, reclamacions i suggeriments, i finalment, dret de contradicció). Així mateix, s'amplien els capítols del Reglament, dels cinc anteriors als set actuals, dedicats, per aquest ordre, a normativitzar els drets de la ciutadania, organització municipal, drets de les entitats, òrgans de participació, iniciativa ciutadana i consulta popular, suport a l'associacionisme i foment de metodologies participatives. Com a annexos d'aquest avantprojecte, s'hi inclouen les normatives dels quinze consells municipals, així com el Reglament del defensor o defensora de la ciutadania local.

A més d'aquestes novetats, el mes d'agost passat també va suposar una important empenta en matèria de participació ciutadana gràcies a la concessió a l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat, d'una subvenció de 8.000 euros del Departament de Relacions Institucionals i Participació de la Generalitat de Catalunya, per impulsar la participació ciutadana en la remodelació urbanística del municipi. A més del suport econòmic, la Generalitat facilitarà eines formatives i assessorament per a la creació, planificació i consolidació de l'experiència participativa a la ciutat. En matèria d'urbanisme participatiu, s'està desenvolupant actualment el procés de cessió pública i remodelació de la plaça de Falguera, i es preveu que a l'octubre comenci el projecte de remodelació de la carretera de Laureà Miró.



  << anterior