419

març 2005 Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat
 

 

Enric Aguilera, dissenyador gràfic
"Hem creat un anagrama que vol transmetre un sentiment optimista de millora"

 






Des que l'any 1970 iniciés la seva trajectòria professional, Enric Aguilera s'ha consolidat com un dels noms propis més destacats dintre del panorama estatal del disseny gràfic, amb més de cent guardons en els principals certàmens nacionals i internacionals de l'especialitat. Responsable de l'aspecte visual d'algunes de les marques comercials més populars del mercat o d'entitats com La Caixa , així com de projectes tan recordats com el centenari del club Atlètic de Madrid, la darrera creació d'Enric Aguilera té Sant Feliu de Llobregat com a protagonista, una nova marca de ciutat que convida a l'optimisme.

Sant Feliu de Llobregat estrena una nova marca de ciutat, però en què consisteix aquest procés?
Des de fa ja uns quants anys els ajuntaments han apostat per diversificar i transformar els seus anagrames institucionals més tradicionals per tal d'oferir unes imatges més properes al ciutadà. Una de les experiències pioneres, i més recordades, va ser el logotip de "Barcelona, més que mai", iniciant així una nombrosa llista de ciutats que van implantar un procés de renovació dels seus distintius gràfics. La finalitat d'aquestes iniciatives és fer visible, d'una manera més popular que els signes institucionals, les accions realitzades per les administracions de cara als ciutadans. Per tant, podem dir que la marca de ciutat és la cara visible de la comunicació d'un ajuntament en una ciutat. En el cas concret de Sant Feliu de Llobregat hem distingit entre dues imatges. Per una banda, tenim el que podem anomenar l'escut clàssic, que és el que troba el ciutadà en una notificació o en qualsevol altre document oficial, que té un sentit més institucional i polític. I per l'altra, per a tota la comunicació futura que la ciutat iniciarà a partir d'ara, que inclou des dels cartells fins als vehicle de recollida d'escombraries, s'ha creat un nou anagrama que vol transmetre un sentiment optimista de millora. Aquesta voluntat positiva, de fer una ciutat millor, és la que hem volgut reflectir amb el logotip central d'aquesta nova marca de ciutat.

Des del plantejament inicial fins a la plasmació final, com s'ha desenvolupat aquest projecte?
L'actual Govern municipal ens va escollir després d'un concurs entre diverses propostes, i des d'un començament va haver-hi una voluntat molt clara i definida del que es volia fer. Comunicar una nova manera de fer les coses, transmetre als ciutadans d'una manera popular l'inici d'una nova etapa per a la ciutat amb un logotip amb ànima, que no sols mostrés disseny, eren objectius que es desitjaven des de l'Ajuntament, i que vam intentar reflectir amb el nostre treball. Després de diverses idees inicials que vam discutir amb el nostre equip creatiu, vaig presentar primer el logotip central de la campanya, que va agradar molt i que es va considerar que reflectia aquesta voluntat. A partir d'aquí es va completar tot el projecte d'imatge, amb l'aplicació del logotip als diferents elements que formen la comunicació municipal.

 "Oh! Sant Feliu" és el logotip central de la nova marca de ciutat. Com es va arribar fins a aquest disseny?
Una de les idees de partida que vam plantejar amb el nostre gabinet de dissenyadors era emfatitzar aquest sentit de començament d'una nova etapa per a Sant Feliu que es volia comunicar amb tota la campanya. Creativament es va partir de l'exclamació de sorpresa "Oh!", una admiració aplicada a la ciutat de Sant Feliu que és expressada amb un recurs gràfic propi del còmic. Amb aquesta imatge hem volgut fer una mena de metàfora que reculli la sorpresa positiva que tant de bo tingui la ciutadania de Sant Feliu amb la seva ciutat.

A l'hora d'escollir una imatge per definir una ciutat, és difícil trobar el disseny més adient?
En qualsevol tasca creativa sempre hi ha dubtes. Els conceptes creatius poden agradar o no, i sempre hi ha opinions i punts de vista a tenir en compte. En aquest sentit, no sempre coincideixen les perspectives que sobre un mateix projecte tenen el creatiu i el client, i encara és més complicat quan és un encàrrec realitzat des de l'àmbit polític. Jo he tingut la sort de tenir un gran suport des que vam començar a treballar en aquest projecte, que inicialment ja va ser el que més va agradar, la qual cosa vol dir que la percepció va ser molt bona. Si el logotip l'has d'explicar moltes vegades, vol dir que alguna cosa falla, i amb "Oh! Sant Feliu" des de la primera presentació les sensacions van ser molt positives, amb un clar suport per part de l'Ajuntament.

Opinions

Què opines de la nova marca de ciutat de Sant Feliu?

Miki Puertas
“No m'agrada qüestionar treballs fets per altres professionals del meu sector, tot i que la primera impressió no és dolenta, però crec que és un disseny poc arriscat, llevat del seu color i em sap greu que en cap moment es faci referència a quin Sant Feliu es fa esmena. Però ja que és la nova marca de la meva ciutat crec que el que hem de fer tots plegats es fer-la costat i fer-la nostra.”

José Fernández
"Pues a mí, personalmente, me gusta, creo que está bien. Esperemos que ayude a hacer un poquito de ciudad"

Josep Gómez de la Cruz
"És un logo que es veu molt i que crida l'atenció, però no tot s'hauria de quedar en una marca o en una imatge. Si darrere d'aquest "Oh! Sant Feliu" hi ha més coses tangibles, millor que millor."



  << anterior