419

març 2005 Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat
 

 

El poeta santfeliuenc Martí Dot tindrà una pàgina a Internet

 








Joana Raspall



Per què estimo Sant Feliu (fragment)

Jo sé una ciutat galana
que riu al mig de la plana
entre la serra i el riu;
senzilla, rica, formosa,
ampla, neta i sanitosa,
que té per nom: Sant Feliu.

 Martí Dot

Una de les figures culturals i artístiques més importants de la història recent de Sant Feliu de Llobregat, el poeta Martí Dot, aviat tindrà una pàgina web pròpia integrada al portal de literatura catalana LLETRA. Aquest nou espai virtual serà possible gràcies a la signatura d'una addenda que es va incorporar, el passat mes de desembre, al conveni de col·laboració existent entre l'Ajuntament i la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), subscrit el 1997.

Martí Dot va néixer a Sant Feliu de Llobregat el 1900, ciutat on va viure fins al seu traspàs, el 1973, i mai no va veure publicat en vida un recull de poemes seus. De formació autodidacta, la seva poesia té com a principals eixos temàtics escenes costumistes de Sant Feliu de Llobregat, poesia amorosa i petits retrats de paisatges naturals i persones properes a l'autor. A més de la seva tasca com a poeta, Martí Dot també va cultivar el gènere teatral amb peces de petit format, generalment compostes per a representacions d'especial incidència en la vida local, així com guions radiofònics.

Metal·lúrgic de professió i poeta de producció breu, Martí Dot va viure la seva vocació literària lluny dels cercles editorials de l'època, i això ha fet que la seva poesia encara sigui desconeguda per un ampli sector de públic. Malgrat aquest silenci, des del 1973 l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat ha publicat dos volums dedicats a recollir la producció poètica de Martí Dot. Així mateix, en homenatge a la tasca literària desenvolupada per Martí Dot, l'Ajuntament va decidir batejar amb el seu nom el concurs per a joves poetes que, des de l'any 1975, es celebra a la ciutat, i que al llarg de trenta edicions ha tingut com a guanyadors poetes tan reconeguts com David Jou, Vicenç Villatoro, Jaume Badia, Xavier Pérez i David Escamilla.

 Joana Raspall presenta els seus "Arpegis Haikus"

L'escriptora santfeliuenca Joana Raspall, gran amiga personal de Martí Dot i membre de la tertúlia que porta el nom del poeta i que des de fa tres decennis manté viu el seu llegat, el passat mes de desembre, al Saló dels Àustries del Palau Falguera, va presentar el seu darrer poemari, titulat Arpegis Haikus. En la seva darrera obra, publicada per l'editorial Abadia, Joana Raspall aborda el gènere literari japonès de l'haiku o tanka, una forma poètica d'extensió breu on, amb paraules de la mateixa autora, "s'encaixen un sentiment o una sentència en unes poques síl·labes".



  << anterior