juny 2002 núm 407

Ajuntament de sant Feliu de Llobregat ......


 
La infància: una etapa amb la implicació de tothom
 





La infància

La societat actual
està posant de manifest com, cada vegada més, la línia divisòria entre l’entorn familiar i l’entorn social és molt minsa i molt desdibuixada.
Des de l’Administració local s’intenta donar sortida a les problemàtiques pròpies de les famílies amb infants, tot pensant que són problemàtiques familiars que s'han de resoldre també en l'àmbit privat. L'exemple més clar: la conciliació entre la vida familiar i la vida laboral, però també la salut dels més petits, les dificultats pròpies de la criança i l’educació, l’ajuda mútua, etc.
En aquest sentit l’Ajuntament de Sant Feliu fa anys que va començar a fer una aposta de futur.
• L’any 1993 va municipalitzar tres escoles bressol, que funcionaven en règim de cooperativa, perquè estaven a punt de tancar per problemes financers.
L’Ajuntament les va assumir, ja que considerava que cobrien una necessitat social important per a moltes famílies de la ciutat amb infants de 0 a 3 anys.
• D’altra banda, ajudar els infants de 0-12 anys, mirant-los com a ciutadans i ciutadanes de ple dret, i les seves famílies en la seva criança i educació és l’objectiu del Programa d’infància,
que es va crear l’any 1998. Es un programa transversal destinat a coordinar i supervisar totes les accions adreçades a la infància que es
desenvolupen en els diferents serveis municipals: zones de jocs al carrer, activitats esportives, exposicions, etc., i a crear serveis propis adreçats als nens i nenes i a les seves famílies. En aquests moments noranta famílies utilitzen els diferents serveis de petita infància.



Escoles bressol

Set escoles cobreixen l’oferta educativa de l’etapa 0-3 anys, donant servei a més de cinc-centes famílies. Tres són municipals (Tambor, Patufet i Fàbregas) i quatre són privades (Snoopy, Flapy, Giravolt i L’Avet).
Pel que fa a les escoles bressol municipals Tambor, Patufet i Fàbregas, acullen a dos-cents quaranta infants, oferint un servei de qualitat ges-tionat amb criteris d’igualtat d’oportunitats.
La gestió directa i l’educació estan a càrrec de personal qualificat que treballa amb un projecte educatiu de centre que té com a eixos vertebradors les necessitats bàsiques de l’infant, l’afectivitat, la coeducació, la igualtat...
Les tres escoles han estat visitades en diverses ocasions per especialistes en infància de diferents països (Suècia, Anglaterra, França, Alemanya i Xile), interessats a conèixer tant el projecte educatiu com les instal·lacions.
Espai del nadó
Està dirigit als infants en el seu primer any de vida i a les seves famílies.
(Sessions setmanals on les famílies poden jugar, parlar, reflexionar i compartir diferents experiències i opinions sobre la criança dels seus fills
i filles.)
Espai familiar
És el mateix projecte que l’Espai del nadó, però amb infants d’1 a 3 anys i les seves famílies. (El joc i les temàtiques que s’hi tracten són diferents.)
Espai obert
És un espai de joc i relació entre infants de 0 a 6 anys i les seves famílies. (És un grup obert, on es pot accedir el dia i l’estona que es vulguin.)

Projecte de participació

Està dirigit als alumnes de cinquè de totes les escoles de Sant Feliu. Consta de quatre sessions a les aules que es fan a principis de curs, conduïdes per una monitora i el tutor o tutora del grup. S’hi treballen temes d’educació en valors relacionats amb els drets dels infants, com a punt de partida per promoure la participació dels infants en la vida activa de la ciutat. Entre ells mateixos es preparen candidatures que han de votar en la darrera sessió, per tal d’escollir els seus representants en el Consell d’Infants.

Consell d’Infants

És un projecte de participació infantil. Són infants provinents de cinquè i sisè de les escoles, que fan arribar la seva visió de la ciutat a l’Ajuntament. Es reuneixen mensualment i a més fan trobades segons les demandes que sorgeixen i treballen temes per encàrrec directe de l’alcalde o propostes que ells fan arribar al consistori. Tenen espais a la pròpia escola per debatre i fer arribar i recollir propostes, suggeriments, queixes, etc. Estan presents en altres consells participatius i en diferents actes que es fan a la ciutat.

Xarxa d’Atenció a la Infància

Té com a objectiu afavorir i millorar la tasca familiar de criança i educació de l’infant i disminuir les desigualtats en l’atenció a nens i nenes, a través del treball coordinat de professionals i entitats ciutadanes vinculades directament o indirectament al món de la infància. Està formada per un plenari constituït per més de setanta persones que representen tots els serveis i entitats existents a la ciutat (pares i mares, ensenyants, professionals de la sanitat, psicope-dagogs, etc.). En el si de la Xarxa funcionen tres grups de treball, que es reuneixen mensualment: criança i educació 0-3 anys; educar 3-12 anys i orientació i prevenció de maltractaments infantils.

La Xarxa ha estat guardonada en la primera edició dels Premis Catalunya d’Educació, que atorga la Generalitat de Catalunya.

El veredicte unànime del jurat constitueix un estímul i un reconeixement a la tasca que es fa a Sant Feliu en defensa de l’educació dels infants.